Werkgevers tussen servet en tafellaken

Onder grote organisaties stijgt de vraag naar gespecialiseerde HR-medewerkers. MKB werkgevers vinden de oplossing in een betrokken personeelsadviseur op afstand.

Uit recent onderzoek blijkt dat er flink geïnvesteerd wordt in personeelszaken waardoor het aantal HR-vacatures een nieuw record heeft bereikt. Niet gek in deze sterk veranderende arbeidsmarkt waarbij er als werkgever steeds meer van je verwacht wordt. Maar hoe regel je dit goed en eenvoudig wanneer je organisatie nog te klein is voor een eigen uitgebreide afdeling personeelszaken?

Personeelsbeheer

Eigenlijk kun je onderscheid maken tussen het beheer van je personeelszaken en de ontwikkeling. Voor het beheer van personeelsdossiers maken veel werkgevers nog gebruik van Excel. Met slechts enkele werknemers kan dit prima werken maar let op, dit is erg foutgevoelig. Gelukkig zijn er verschillende tools op de markt die kunnen helpen. Waarbij deze oplossingen in het verleden erg duur waren en daarmee niet interessant voor de kleine werkgevers zijn er nu een aantal goed inzetbaar voor het MKB. Een voorbeeld is Humanwave, eenvoudig in gebruik en altijd actueel doordat medewerkers zelf medeverantwoordelijk zijn voor het aanleveren van de informatie. Het advies is dus om je personeelsbeheer goed te regelen, afscheid te nemen van Excel voor je planning, declaraties, verlof- en verzuimzaken en over te gaan op een betrouwbaar systeem wat je direct inzicht geeft in je organisatie en seintjes geeft op kritische HR-momenten.

Personeelsadvies

Het borgen van je personeelsbeheer en registratie is een logische stap voor het professionaliseren van je personeelszaken. Daarnaast kom je situaties tegen waarbij je gedegen HR-advies nodig hebt of simpelweg wil sparren met een adviseur die je organisatie kent. Voor kleine werkgevers is het niet rendabel om hier een eigen HR-afdeling voor in te richten en zijn dus eigenlijk te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. De oplossing vind je dan in een betrokken adviseur op afstand. Iemand die met je meedenkt, werkzaamheden uit handen neemt en toch altijd met een frisse blik naar je organisatie ontwikkeling kijkt.

Opbrengsten

Wanneer je serieus werk maakt van zowel personeelsbeheer als organisatieontwikkeling beperk je werkgeversrisico's en levert het efficientie. Gezien het huidige aanbod van systemen en adviseurs is het dus ook voor MKB werkgevers rendabel zich te laten ontzorgen op het gebied van personeelszaken. Weeg dit af tegen het optuigen van een eigen afdeling personeelszaken en je bent al snel goedkoper uit.

Op October 3, 2017