Terug

Wat zijn de taken van een werkcoach van het UWV?

Marion

Weet niet of dit de beste plek is voor deze vraag. Mijn vriend zit nu een tijdje zonder werk thuis. Hij ontvangt een WW uitkering van het UWV. Hij heeft zich ingeschreven bij het Werkbedrijf bij ons in de buurt van het UWV. Ook heeft hij bij inschrijving een werkcoach gekregen, die deed de intake bij inschrijving. Maar mij is niet echt duidelijk wat een werkcoach precies inhoudt.


Is een werkcoach niet iemand die de werkloze hulp biedt bij het vinden van (passend) werk?


Bij de werkcoach van mijn vriend heb ik duidelijk mijn bedenkingen. Via een werkm@p kan mijn vriend communiceren met de werkcoach. De coach kan hierin zien wat de sollicitatie activiteiten zijn en je kan vragen stellen als je ergens mee zit. Nu heeft mijn vriend een bericht gestuurd met de vraag of er mogelijkheden zijn voor een omscholing waarmee hij de kans op een vaste baan vergroten kan. Maar de coach zegt dat hij daar geen recht op heeft en hij vind het raar dat mijn vriend niet solliciteert naar een baan waar hij de meeste werkervaring in heeft (hij is straatmaker)? Hij wil het liefst in een andere branche aan het werk zodat hij ook in de wintermaanden werk heeft en geen aanspraak meer hoeft te maken op een uitkering van het UWV.

 

Ik heb het idee dat de coach van mijn vriend niet doet waar hij voor is aangenomen, maar voor de volle 100% weet ik het niet zeker. Ik kan nergens op het internet vinden wat nou precies de taken zijn van een werkcoach van het UWV.

 

Wie kan mij uitleggen van zo iemand kan (moet) betekenen voor een werkzoekende?


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Marion,

 

Ik heb onderstaande tekst gekopieerd voor je vanaf de site van het UWV. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Het doel van een werkcoach is toch vooral om jouw vriend weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Zakelijk gezien hebben zij ook targets waaraan zij moeten voldoen. Je vriend zou kunnen overwegen of hij een loopbaantraject zou willen doen, zeker omdat hij aangeeft niet langer meer als stratenmaker aan de slag te willen. Jammer dat daar geen gehoor aan gegeven wordt, maar dit komt vast door de druk die een werkcoach ondervindt; je vriend moet immers weer zo snel mogelijk 'aan de bak'.

 

Wil je meer informatie over een loopbaantraject kun je altijd even op mijn website kijken:

http://www.werkinuitvoeringzwolle.nl/

En heb je nog vragen, stel ze gerust via mijn emailadres die op de site vermeld staat.

 

Ik wens je vriend in ieder geval veel succes met zoeken naar een voor hem passende werkomgeving!

 

Vriendelijke groet,

 

Marjon Schiltman

www.werkinuitvoeringzwolle.nl

 

De tekst van het UWV:

De arbeidsdeskundige van UWV of de werkcoach van het WERKbedrijf is uw aanspreekpunt als u een re-integratietraject gaat volgen. Onder een re-integratietraject verstaan we zowel de dienstverlening die UWV WERKbedrijf zelf aanbiedt als de dienstverlening die UWV heeft ingekocht bij re-integratiebedrijven. Voor meer informatie over de dienstverlening van UWV WERKbedrijf, zie werk.nl.

Werkcoach

Wordt u werkloos? En vraagt u online een WW-uitkering aan? Dan maakt u zelf een afspraak met een werkcoach van het WERKbedrijf. Het telefoonnummer van uw vestiging van het WERKbedrijf staat in de e-mail die u na uw aanvraag krijgt.

Vraagt u een WW-uitkering aan bij een vestiging van het WERKbedrijf? Dan krijgt u daar meteen een uitnodiging voor een gesprek met een werkcoach.

Arbeidsdeskundige

Heeft u een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA/WAO)? Dan kunt u door onze arbeidsdeskundige worden uitgenodigd voor begeleiding bij uw re-integratie. U kunt ook zelf om begeleiding vragen. Dat kan bijvoorbeeld als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, maar denkt dat u weer meer zou kunnen werken. U kunt in dat geval een gesprek met de arbeidsdeskundige aanvragen via UWV Telefoon Werknemers.

De arbeidsdeskundige of werkcoach kijkt welk werk u (nog) kunt doen en of u misschien nog opleiding of extra voorzieningen nodig heeft. Bovendien is hij goed op de hoogte van de mogelijkheden voor werk in uw regio. Daarnaast kan de arbeidsdeskundige of werkcoach u adviseren hoe u de meeste kans heeft om weer aan het werk te komen.

UWV WERKbedrijf helpt u op weg naar werk

Veel mensen vinden zelf weer een baan. Heeft u toch hulp nodig? Dan kunt u gebruikmaken van de dienstverlening van UWV WERKbedrijf. Deze dienstverlening bestaat uit onder andere netwerkbijeenkomsten, sollicitatietrainingen, competentietesten, beroepenoriëntatie en workshops. Het aanbod wordt regelmatig geactualiseerd. Zie voor meer informatie werk.nl. In sommige gevallen schakelen wij een re-integratiebedrijf voor u in. Dit kan echter alleen als de werkcoach of de arbeidsdeskundige heeft vastgesteld dat u dit nodig heeft. Het bedrijf stelt dan het verdere re-integratietraject met u vast. Meer over re-integratiebedrijven kunt u lezen in Ondersteuning door een re-integratiebedrijf.

Wanneer u zelf uw re-integratie wilt regelen, moet de arbeidsdeskundige of werkcoach het re-integratietraject vooraf goedkeuren. Hij bepaalt echter eerst of inzet van een re-integratietraject noodzakelijk is. Meer informatie vindt u bij Zelf uw re-integratie regelen.

Als het re-integratietraject is gestart, houdt de arbeidsdeskundige of werkcoach toezicht op de voortgang.